2014. március 11., kedd

A Bensőd Mozdulatai - meditatív mozgás egy órában

A mozdulat és a mozdulatok közti szünet mind benned van. Csak arra vár, hogy újra és újra felfedezd!



Nem foglak mozdulatokra tanítani. Arra számtalan mester és terapeuta van, illetve jobbnál jobb módszerek. Mindenki megtalálhatja a számára épp legszimpatikusabbat.

Amiben ezeken az alkalmakon segíteni tudlak az a bensőddel, a testérzetekkel való találkozás. Azt ugyanis semelyik általam ismert módszer nem tudja, hogy Benned mi zajlik, hol vannak a határaid, hogy éppen mi a legmegfelelőbb mozdulat a számodra. Ezt Te érzed, Te ’tudod’. A testeddel, a bensőddel Te tudod felvenni a kapcsolatot. Ezt a belső figyelemet, a bensőddel – legyen az test, lélek vagy szellem – való kapcsolatfelvételt fogom segíteni.

Ezeken a mozgásos foglalkozásokon találkozhatsz a tested természetes bölcsességével, az önmagukból fakadó mozdulatokkal, eleinte vezetve, segítséggel, hogy ráhangolódj a bensődre. Mondhatnám úgy is: visszatalálunk a gyermeki létbe, ahol még nem volt kérdés, hogy mit, hogyan és miért mozdítok, sőt még az sem, hogy ’én’ mozdítok. A mozdulatok és a mozdulatlanság egyszerűen, simán, természetesen fakadtak egymásból.
Ezen az ’órán’ visszakerülünk abba az időtlen, játékos áramlásba, amit a felgyorsult, sokszor ellentmondásos és feszültséggel tarkított életünk eltakar.
Ez a 1,5 óra a ’nem sietség’ és a ’befelé figyelés’ jegyében telik. A kezdés   ráhangolódó beszélgetés, a mozgásos részt az elején vezetem, később egyre több teret hagyok Neked és a benső érzületeknek. Befejezésként lesz lehetőség a tapasztalatok megosztására és az esetlegesen felmerülő kérdések, kérések megbeszélésére is.
Ne számíts nagyon konkrét, állandó és ismétlődő gyakorlatokra, itt inkább a belső áramlatokra és az áramlásra, a benső kommunikációra fogjuk helyezni a figyelmet és a hangsúlyt.

A mozgás, a tempó eleinte lassú, tai-chi vagy jógaszerű mozdulatok, kitartások, nyújtások, megpihenések váltakozása a benső érzéseid hatására. A kezdő alkalmakkor nem használunk zenét, hogy jobban tudjunk befelé figyelni, így könnyebben vehetjük fel a kapcsolatot a testünkkel. Később – a csoport dinamikájának, összehangolódásának függvényében – váltakozhat a tempó, lehet közben zene.

Ezen a mozgásos órán bárki részt vehet, kortól és nemtől függetlenül. Mindenki a saját testével, erejével, hajlékonyságával és határaival dolgozik. Itt semmilyen gyakorlatot nem ’kell’ végrehajtani, és alapvetés, hogy mindenki vállalja a felelősséget önmagáért és a testi épségéért.

Első, hangolódó alkalom március 18.-án, kedden 19.00-20.30-ig Szentendrén a JógaTérben. (utána minden kedden ugyanebben az időpontban)

Részvételi díj: nincs meghatározott ár, adomány jelleggel hozzájárulást elfogadunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése