2012. november 27., kedd

A gerincsérvről



A mozgásszervi problémák között előkelő helyet foglalnak el a gerinc betegségek, különösen a gerinccsigolyák közti porckorongok sérves elváltozásai.
A gerincsérv tünetei hasonlóak a lumbagó, isiáz és idegbecsípődés tüneteihez. Az orvosok néha nem is tesznek különbséget közöttük. Persze a vizuális és manuális vizsgálatokkal nem is nagyon mutathatják ki a sérvet.
Szerencsére saját tapasztalatom is van a témában, egy ágyéki ötös gerincvelő felé türemkedő sérv formájában. 
Sokat foglalkoztam a sérves állapot fizikai és lelki hátterével és a helyzet megoldásával. Nagyon sokat segített a gyógytorna, a helyes tartás megtanulása. Beszereztem egy gerincnyújtó padot, aminek sok más pozitív hatása is van. Erről még írok egy következő bejegyzésben. 
A megelőzésben fontos szerepet játszhat a kiropraktika és a csontkovácsolás. Fontos az izmok kilazítása, az ízületek és csontozat vérellátásának fokozása, amit leginkább masszázzsal lehet megtámogatni. 
A lelki okokat is évek óta keresem. Ezen a téren nekem az ÖnMunka adta a legtöbbet. Megértettem, hogy amikor a valóság az, hogy nem tudok lábra állni, akkor feszültségem fő forrása a ténynek (nem tudok lábra állni) való ellenállás. Az ÖnMunkáról bővebben ITT olvashatsz.
A megértésben segített még az Ú Medicina is, ami fő okként az önbecsülés letörési konfliktust jelöli meg. Erről bővebben az alábbi linkre kattintva hallhatsz:


Ezek a fizikai, mozgásban korlátozó állapotok felhívták a figyelmemet arra is, hogy túlságosan is kihasználom a testem. Nem pihenek eleget, nem foglalkozom a megterhelt izomzat, ízületek regenerálásával (bemelegítés, nyújtás, lazítás).
Végeredményben a sérves állapot is csak egy lehetőség, hogy meglássuk hogyan is működünk, változást vagy szemléletmód váltást hordoz. Azért hívom "sérves állapotnak" betegség helyett, mert az okok ismeretében egy logikus következmény, egy állapot alakul ki. A betegségnek, a betegség szónak "rossz híre", negatív jelentéstartalma van, amitől az ember könnyen elkeseredik. Nem nagy különbség ez, én mégis úgy gondolom, hogy az állapot szó inkább megmutatja azt, ami van, míg a betegség definiál és talán jobban benne tart ebben az állapotban. Akár hozzásegíthet a betegségtudat kialakulásához is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése