2015. október 1., csütörtök

Mi az az SMR henger és hogyan érdemes használni?


Ma már egyre többen használják az SMR hengereket Magyarországon is. Elsősorban sportolók, edzők és terapeuták köreiben.



Rendszeres használóként és terapeutaként is azt tapasztalom, hogy az SMR hengerek és golyók rendkívül hasznos eszközei a mozgásszervi (izom, ín, ízület) sérülések megelőzésének és gyógyításának, az érrendszeri és nyirokrendszeri keringés fokozásának (ezzel is támogatva a szervezet öngyógyító mechanizmusait.

Az SMR (Self Myofascial Release), magyarul Izompólya lazítás önmagunknak, amit én inkább nevezek Kötő- és izomszöveti Önmasszázsnak, speciális hengerrel végezve segít fellazítani a feszes, görcsös izomzatot, és a lazább szövetű kötőszöveteket. Az izompólyát (myofascia) az általam ismert kutatások alapján nem igazán lehet lazítani. Röviden annyit érdemes erről tudni, hogy a fasciák az egész testre kiterjedően kapcsolódnak egymáshoz, így amikor egy izomban feszülés keletkezik, az kihatással lehet a közeli és távolabbi izmokra, sőt más szervekre is. Ugyanis ezek a fasciák, olyan vékony és feszes szöveti hártyák, amelyek a legkisebb feszültséget is közvetítik a többi fascia felé.
A henger forma mellett használhatók golyó és labda formájú SMR eszközök is, melyekkel egy-egy területet speciálisan kezelhetünk.

Az SMR hengereken a saját testsúlyunkat használjuk, így az izomra, a szövetekre kifejtett nyomás erősségét is magunk szabályozzuk. Ez fontos, mert – főként eleinte – az önmasszázs lehet fájdalmas, amit csökkentsünk a szabályzott nyomáserősséggel. A feszülő szövetek, inak, izmok, a gyenge vérkeringés, a krónikus gyulladásos állapotú szövet nyomásra érzékeny. Fontos a saját fájdalomküszöbünket nem nagyon túllépve (10-es fájdalomskálán kb. 3-assal dolgozva), fokozatos terhelésnek, nyomásnak kitéve masszírozni az adott testtájat, ha javítani és nem rontani szeretnénk az állapotunkon!

Önmasszázzsal visszaállítható a szövetek (izmok, inak) normális működése. A normális működés azt jelenti, hogy az izmok, inak rugalmasak, teherbírók, jó a keringésük és egészségesek.

Hogyan tudja fellazítani az Önmasszázs a feszült izomzatot?

A mély, szövetekre ható nyomás fokozza a vér- és nyirokkeringést az érintett (izom)szövetekben, ezzel kitakarítva a lerakódott salakanyagokat. A fokozott keringés tápanyagokat szállít az izmokhoz, így azok ’új erőre kapnak’, rugalmasabbá válnak.

Honnan tudom, hogy mely testrészen és hogyan használjam az SMR hengert?

Először érdemes tisztázni, hogy mire van szükség.

Ha nincs fájdalom, feszültség vagy görcs az izmokban, ízületekben, akkor lehet egy általános áthengerezéssel kezdeni, így felderíthetők olyan területek a testen, az izomzaton, ahol – ugyan a hétköznapi életünk során nem vettük észre, mégis – van feszültség vagy fájdalom.
Ha már van valahol fájdalmunk vagy merevebb izom, ízület, akkor kezdhetünk azon a területen is.

Az 1. szabály, hogy a fej, illetve szív irányába indítjuk a kezelést. Ha például a vádlink fáj, akkor a boka felett indítjuk a hengerezést és a térd felé haladunk. Teljes test kezelésénél a lábaktól haladunk a fej felé.



A 2. szabály, hogy a hengerezés lassú tempóban történik, azaz másodpercenként max. 2-3 cm-t haladunk.

A 3. szabály, hogy a henger az adott izomcsoportra merőleges helyzetben legyen.

4. szabály, hogy növeljük a folyadékbevitelt (3-5 dl), mert a hengerezés felfokozza a nyirokkeringést, sejtszintről ’üríti’ a folyadékot. Fontos ezt pótolni, sőt hengerezés előtt is inni!

5. szabály, hogy a fájdalomküszöböt nem átlépve (nem kínozva magunkat!), fokozatosan növeljük a nyomáserősséget, illetve a fájdalmas pontokon, zónákon maradva hagyjunk időt (5-30 mp) a fájdalom feloldódására.

6. szabály, hogy ne hengerezzünk közvetlenül ízületet vagy csontot.



Az SMR a következő esetekben nem ajánlott:
·         csontritkulás
·         porckorong degeneráció
·         trombózis
·         kezeletlen magas vérnyomás
·         mesterséges ízületek

Fontos, hogy az önmasszázsok között minimum 24, de inkább 48 óra szünetet hagyjunk! Általában véve fokozzuk a folyadékbevitelt, táplálkozzunk kiegyensúlyozottan és aludjunk eleget!

Ajánlott szakemberrel (fizioterapeutával vagy orvossal) konzultálni és alaposan megtanulni a módszert mielőtt önmasszázst végzünk, mert a nem megfelelően alkalmazott önmasszázs akár káros is lehet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése