2022. augusztus 28., vasárnap

TRANSZFORMÁCIÓ

Az életben egyetlen dolog állandó: a változás, az átalakulás, a transzformáció. Tudom, ez közhely, de igaz.

 
Az elmúlt években életem több kardinális területén történtek intenzív változások. Az egyik ilyen a szakmai utam.
Húsz éve választottam segítő foglalkozást, tanultam gyógymasszőrnek, természetgyógyásznak. Azóta ez a fő foglalkozásom. Emellett több, mint tíz éve kezdtem önismerettel foglalkozni, amiben tréner is lettem. Ez - nem mellesleg - rengeteget segített abban, hogy más aspektusból is belelássak a hozzám fordulók helyzetébe és hogy komplexebben foglalkozzak az esetekkel.
Ebben az időben ismertem fel, hogy a masszázs technikák java tüneti kezelés. Az okokhoz nem nyúl, az elváltozás okaival nem foglalkozik, hosszú távú megoldásokat nem ad. Több masszázs technikát megtanultam, de a legjobb esetben is csak maximum egy-egy évig tartott a pozitív hatásuk.
Persze vannak olyan esetek, mint például egy bokaficam, ami akut sérülés és jól kezelhető masszázzsal és kineziológiai tapasszal vagy egy bélgyulladás, ami gyorsan javul a reflexzóna kezelés hatására. De a krónikus, hosszabb idő alatt kialakuló elváltozások és betegségek esetén a masszázs 'csak' kiegészítő és tüneti kezelés lehet.
Ennek felismerése és saját krónikus nyűgjeim motiváltak arra, hogy oki terápiákat keressek. Az egyik ilyen, amit találtam (vagy talált meg engem), az NMPT. Bene Máté gyógytornász, volt jóga oktató, gerincspecialista, kiváló és elhivatott szakember módszere a Natural Movement Pattern Training, magyarul a Természetes Mozgásminta Tréning. Ez a tanfolyam, illetve kettő hozzákapcsolódó másik (Mozgás neurológia és Biomechanika) adta a legtöbbet a szakmai fejlődésem eddigi útján. Olyan összefüggéseket tárt fel valós, tudományos alapokon, amik a mozgásminták, testtartások változásának, az izom egyensúlyok eltolódásának, az ízületek torzulásának fizikai, biomechanikai okaira mutat.
Mi több, a tanfolyamok anyaga a fizikai oldalról indítható megoldásokat is tartalmazza.
Ez az, ami engem igazán felvillanyoz! Mert az az igazság, hogy tanultam és gyakoroltam szuper mozgásformákat, mint például a jóga. Gyönyörű, logikus, mély és spirituális út. De vajon tudod-e (én nem tudtam), hogy az indiai ember anatómiája, pontosabban medencecsontja, a csípő ízülete, a hozzá kapcsolódó combcsont által bezárt szöge különbözik az európai emberétől? Emiatt az európai ember csontos akadályokba ütközik a lótusz ülés vagy a lefelé néző kutyapóz végzése közben. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha úgy akarja kivitelezni a gyakorlatot, mint az indiai mester, akkor hosszú távon nagy valószínűséggel gallyra teszi a térd szalagjait és az ágyéki négyes és/vagy ötös porckorongját.

A tudás aranyat ér. Szó szerint is, mert ezek ismeretében megelőzhető a baj. És nem kell vagyonokat költeni a rehabra. Elég, ha 'jól' tornázunk, megfelelően beépítjük, alkalmazzuk a megszerzett tudást bármely általunk kedvelt mozgásformába és már meg is tettük az első lépéseket a megelőzés felé vezető úton.

A prevenció létfontosságú. Egy jógi egész életében gyakorol, így egészségesen, egészségesebben él és hal meg. Kevesebbet szenved következményesen, mert a gyakorlást választja. A befektetett energiája hosszú távon, folyamatosan terül meg.
Ezért lettem NMPT instruktor. Saját életem, életmódom mutatja legjobban azt, hogy mi történik amikor elhanyagolom az mozgást és amikor megadom a testemnek, amire szüksége van. Óriási a különbség. Főleg a korral előrehaladva, 50 pluszosan lassabban reagál a test, mint fiatalabban.

A mai, modern korban élő ember életmódja több tekintetben sem természetes. Túl sokat, ülünk, stresszelünk, aggódunk, dolgozunk, agyalunk, amiknek egyik következménye, hogy a testünk - a megfelelő mennyiségű mozgás és pihenés hiányában -, az izmaink befeszülnek, rossz tartásokba kényszerítve a testünket. Ez hosszabb távon idegrendszeri mintázatokat képez és gyakran fájdalmassá válik. A fájdalom jelzés, hogy nem jó irányba tendál a tartásunk. A jó hír az, hogy a minta átírható. Az izmaink megfelelő módú nyújtásával és edzésével elindulhatunk az úton visszafelé, a természetes minták felé.
 

 
 
 
Az NMPT ezen az úton támogat. Hogy modern emberként ne szenvedjünk a fizikai testünkben, hanem rugalmasan, erősen, élettelien, egészségesen tudjunk élni.
Az NMPT egy életmódváltó program része. Olyanoknak való, akik elköteleződnek a testük egészsége iránt. Akik nem csak kívülről várják a segítséget, hanem aktívan tesznek önmagukért.
Ezen az úton tud segíteni egy NMPT instruktor. Ha az elköteleződést tettek és gyakorlás követi, akkor a transzformáció elkezd megtörténni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése