2022. november 12., szombat

HOGYAN LÁSS NEKI A TESTTARTÁSOD JAVÍTÁSÁNAK

 


Kezdjük ott, hogy kell javítani a testtartásodon?
Szakmámból adódóan figyelem az emberek testtartását és sajnos azt látom, hogy általában igen, a legtöbb embernek szükséges javítani a testtartáson.

Miért szükséges javítani rajta?
Az egészséges, fiziológiai egyensúlyi helyzet szempontjából nézve szükséges. Ez kicsit részletezve azt jelenti, hogy a csontváz és a csontokat összekötő szövetek optimális terhelése, a harmonikus izomtónus egyensúly, a harmonikus és könnyed mozgás fenntartása és úgy általában a szervezet kiegyensúlyozott működése érdekében szükséges.
Máshonnan nézve azért, hogy ne fájjon, kopjon, gyengüljön, merevedjen el, öregedjen gyorsabban, mint normálisan.

Miért nem jut eszünkbe, hogy javítsunk rajta?
Talán azért, mert vannak más szempontok is, mint például az a felfogás, hogy a tokaredő nem szép, amiért szépen előretolja a delikvens az állát. Ez egyébként szerintem is szépen mutat, mondjuk egy fotó erejéig, de egész nap így tartani a fejet nem túl egészséges hosszabb távon nézve. Hogy miért, arról később még lesz szó.
Az is lehet szempont, hogy nem fáj vagy hogy így 'kényelmes'. A nem fájhoz annyit teszek hozzá, hogy nagy valószínűséggel még nem fáj. A kényelmeshez pedig, hogy a kényelem a lustább vagy kevésbé tudatos emberek sportja. Minden személyes megítélés nélkül, kizárólag tárgyilagosan nézve. Merthogy amikor már megszoktunk egy rossz testtartást, akkor a jó tartás visszaállítása valóban kényelmetlen, erőfeszítést igényel. Természetesen mindenki eldöntheti, hogy foglalkozik-e a dologgal vagy sem.

A bal oldali képen jól látható, hogy az előrehelyezett fejtartás a csípő billentésével és előretolásával kompenzált, amit az idegrendszer automatikusan korrigál, hogy ne dőljek előre. Ehhez izmokat feszít be, ami plusz energiát igényel.

A jobb oldali képen a gerincoszlop viseli a fej és a törzs súlyát. Ez a helyzet, testtartás energiahatékonyabb.


Milyen a természetes, egészséges testtartás?
Az egészséges testtartás harmonikus súly-, terhelés, izomtónus egyensúly eloszlást jelent.
Életszagú példával élve, amikor például a talpunk elülső részére terhelünk jobban, akkor bizonyos idő elteltével a talp harántboltozata meg fog süllyedni. A terhelés eloszlása úgy van egyensúlyban, ha kb. fele-fele arányban oszlik meg a terhelés a sarok és az elülső talppárna között.

Mitől lesz rossz a tartás?
Először is a rossz tartás annyit jelent, hogy a természetes, egészséges testtartáshoz képest valamilyen okból megváltozik a tartásunk, máshogy, maladaptívan, azaz 'rosszul' alkalmazkodnunk a körülményekhez.
Véleményem szerint általában több összetevője van annak, hogy kialakul a testünk rosszul alkalmazkodása.

Szóval, úgy szoktam fogalmazni, hogy fejnehezek vagyunk.
Ez mentális szinten azt jelenti, hogy túl sokat vagyunk a fejünkben, azaz több, mint eleget gondolkozunk,  tervezünk, álmodozunk, történeteket szövünk, racionalizálunk, logikát, igazat keresünk és még lehetne sorolni. A fejünk, a gondolatunk megy előre ezerrel, a testünk meg vonszolja magát utána.
A jövő és a jövőben történő lehetséges dolgok túlzott hangsúlyozása és térnyerése is lehet oka az előrehelyezett fejtartásnak, bár erre vonatkozó kutatást nem láttam.
Másrészt fizikailag előre billentjük, toljuk a fejünket, amikor mobilozunk, olvasunk, írunk, mosogatunk és még megannyi tevékenység közben.
És nem utolsó sorban, érzelmi szinten ott van az a fránya, agyonokolt stressz. Erről csak annyit szúrnék be ide, hogy ma már köztudott az autonóm (akaratunktól függetlenül működő) idegrendszer stresszhelyzetre adott fiziológiai válasza a fel- és előrehúzott váll, előretolt fej és megfeszülő csípőhajlító izom. Tehát nem csak rossz szokás ez a tartás, hanem stressz reakció is.
Ezek mind hozzájárulnak a nem természetes, 'rossz', illetve bizonyos körülményekhez alkalmazkodott testtartáshoz.

Talán felfigyeltél az izomtónus egyensúly kifejezésre. Ez elég fontos összetevője a testtartásnak. Gondolj csak bele (és számold össze, ha soknak tűnik), hogy átlagosan akár 6-8 órát(!) is tartjuk elől a fejünket. A fej átlagos súlya a testtömeg 10%-a, azaz átlagosan kb. 6-8 kg. Ezt normál, természetes helyzetben a gerincoszlop tartja, ami kemény csontos és nagyon masszív kötőszövetes részekből áll. Pont jó arra, hogy tartsa a fejet. De mi van, amikor ezt a 6-8 kg-os fejet 6-8 órán keresztül előre helyezzük. Ilyenkor nem csak a gerincoszlop tartja. Az előre helyezett fejtartásnál a fizika törvénye szerint eldőlnénk előre. Az idegrendszerünk persze közbelép és befeszít pár izmot, hogy ez ne történjen meg.
Na itt jön képbe az izomtónus egyensúly. Alap, azaz egészséges egyensúlyi helyzetben (és nagyon leegyszerűsítve) az ellentétes oldalakon vagy elől-hátul elhelyezkedő izmok tónusa hasonló. Ha viszont az egyik oldalon lévő izom habituálisan, a rossz tartásból eredően feszült, akkor túlzott tónusa lesz, míg az ellentétes oldalon elhelyezkedő izom alul tónusossá válik. Ez egyensúlytalan, tehát el kellene dőlni. De nem fogunk, mert fejlett idegrendszerünk kiküszöböli a hibát.
Kicsit olyan ez, mint a Jenga. Megvan ez a játék? Fa téglatestek vannak egymásra téve toronyformára és a játékosok egymás után húznak ki téglákat belőle és helyezik el a tetején. A lényeg az, hogy hogy ne dőljön el, azaz megmaradjon az egyensúlyi helyzete.
A tested olyan, mint egy Jenga torony, amiből kihúzol stabil építőkockákat (például azzal hogy előre helyezed fejed, bal oldali képen, fent), csak ebben az esetben az egyensúly izmok megfeszítésével érhető el. Modell annyiban korrekt, hogy egy egyre gyengébb lábakon álló, relatív egyensúlyi helyzetet mutat be.
Tehát, ha a fej előretolt helyzetben van, akkor a test lentebbi részén vagy részein az idegrendszernek módosítania kell a tartáson további izmok megfeszítésével, azért hogy ne dőlj el. Tehát könnyen lehet, hogy nem a nyakadnál lesz fájdalmad, hanem következményesen a hátadban vagy a derekadban.

Mit tehetünk a jobb testtartásért?
És akkor végre jussunk el oda, mit is kell tenni a testtartás javítása érdekében.
Először is ki kell deríteni, hogy van-e tartáshibánk. Ez egy szakember számára szemmel látható. Az esetek túlnyomó többségében nem szükséges semmilyen csilivili drága vizsgálat. A háziorvos, gyógytornász, ADT-s vagy NMPT-s simán látja.
Ez után, fizikai szinten, már csak két dolog kell. Az első a természetes mozgás és tartás visszaállítása, a másik a megtartása.
Nagyon leegyszerűsítve a feszült izmok lazítása és nyújtása, az ellenoldali hipotónusos izmok erősítése az első dolgunk. A másik pedig a testérzettudat fejlesztése, aminek segítségével nem esünk vissza a régi, rossz tartásba.
Kell még masszív elköteleződés az egészséges testartásunk visszaszerzéséhez, illetve jó sok kitartás is. Mert az van, hogy ez nagy eséllyel nem pár napos vagy hetes program. A rossz tartás kialakulása is minimum évek, inkább évtizedek alatt történik meg. A helyreállítás is valószínűleg hosszú hónapokba, akár évekbe is telhet.

Végül
Ha a leírtakkal nem sikerült elriasztani a tartásjavítástól, akkor szívesen látlak személyesen egyéni, páros vagy csoportos NMPT órákon és a workshopokon. További információ ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése